Projeler

E-DEVLET ÇALIŞMALARI

31.05.2019 tarihi itibariyle E-Devlet kapısından sunulan 36 adet hizmetimiz kaldırılmış olup aşağıda detayları verilen 11 adet hizmetimiz E-Devlet kapısı üzerinden sunulmaya başlanmıştır. E-Devlet EBYS entegrasyonu BelgeNet e taşınmıştır.

 1- Analiz ve Deney Ön Başvurusu Talebi (Gerçek Kişi)

 2- Analiz ve Deney Ön Başvurusu Talebi (Tüzel Kişi)

 3- Belge Ön Başvurusu Talebi (Gerçek Kişi)

 4- Belge Ön Başvurusu Talebi (Tüzel Kişi)

 5- DSİ İle İlgili Talep ve Şikayet Başvuruları (Gerçek Kişi)

 6- DSİ İle İlgili Talep ve Şikayet Başvuruları (Tüzel Kişi)

 7- Hidrometrik Veri Talebi (Gerçek Kişi)

 8- Hidrometrik Veri Talebi (Tüzel Kişi)

 9- Su Analizleri Yapılması Talebi (Gerçek Kişi)

10- Su Analizleri Yapılması Talebi (Tüzel Kişi)

11- Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama Hizmeti

 

SULAMA TESISLERI MEKÂNSAL BILGI SISTEMI (SUTEM)

 Geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunulan; SUTEM (Sulama Tesisleri Mekansal Bilgi Sistemi) yazılımının yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi çalışmalarında birinci safha tamamlanmış olup 2. safhaya geçilmiştir. Programın 2. safhasına ilişkin yazılım geliştirme ve veri analizi işi çalışmaları devam etmektedir.

 

AKIM TAHMIN VE HAVZA OPTIMIZASYON MODELI (ATHOM)

Baraj ve hidroelektrik santrallere (HES) gelecek su akımının tahmin edilmesini, optimizasyon modeli bileşeni ile taşkın anındaki işletme ve yıllık işletme programlarının çıkarılmasını ve web-tabanlı kullanıcı ara yüz yazılımı ile tüm çıktılara erişimi sağlayan geniş ölçekli bir sistemdir.

 Dinamik bir sistem olan ATHOM, operasyonel olarak hem 3 -10 güne kadar saatlik çözünürlükteki hem de 7 aya kadar günlük çözünürlükteki Sayısal Hava Tahmin (SHT) verileri ve otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) verilerini girdi olarak sisteme almaktadır. Ayrıca barajlara ait su verileri ve enerji verileri sürekli olarak sisteme girdi şeklinde alınmaktadır.

 Seyhan Havzası için DSİ tarafından tekli ve ardışık su yapılarına gelecek akımının tahmin edilmesi ve buna bağlı olarak depolama tesislerinin su bütçelerinin hazırlanarak saatlik, günlük, aylık ve yıllık bazda işletilmesini sağlayacak bir model CBS tabanlı WEB uygulaması olarak geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.

 ATHOM yazılımının diğer havzalarımız (Ceyhan, Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Dicle Havzaları) için yaygınlaştırılması çalışmaları TÜBİTAK ile birlikte yürütülmektedir.

 

SU VERI TABANI (SVT)

Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarından toplanan su  ile ilgili tüm verilerin saklandığı ve raporlandığı web tabanlı olarak geliştirilmiş bir uygulamadır. DSİ’nin kullandığı her türlü su kaynağına ait ölçme, değerlendirme ve modelleme çalışmaları sonucunda elde edilen veriler bu sistemde saklanmaktadır. Aynı zamanda SVT Bakanlığımız bünyesinde geliştirilen USBS (Ulusal Su Bilgi Sistemi)’nin en büyük veri sağlayıcısıdır.

 

EMLAK VE KAMULAŞTIRMA BILGI SISTEMI (EKBS)

Kamulaştırma işlemlerinin yürütülmesinde Bölge Müdürlükleri arasında standardı ve işlemlerin sayısal ortamda yürütülmesini sağlayacak Emlak ve Kamulaştırma Bilgi Sistemi programı kullanıma sunulmuş olup, işlemler bu program üzerinden yürütülmektedir. Ayrıca Emlak ve Kamulaştırma Bilgi Sistemi (EKBS) yazılımının talepler doğrultusunda geliştirilmesi ve yeni modüllerin sisteme ilave edilmesi ile ilgili ihale süreci ise devam etmektedir.

 

TAŞKIN, ARIZA VE MÜDAHALE BİLGİ İŞLETİM SİSTEMİ (TAMBİS)

Dere yatakları ve taşkın koruma tesisleri başta olmak üzere tüm DSİ tesislerine yapılan müdahalelere, yaşanmakta olan taşkın olaylarına ve tesislerimizde meydana gelen arızalara ilişkin DSİ personeli ve vatandaşlar tarafından ihbarda bulunulabilmesini ve mevcut bilgilerin (konum ve fotoğraf bilgileri ile birlikte) Mobil Uygulama marifetiyle CBS ortamında hazırlanmış veri tabanına aktarılmasını sağlayacak TAMBİS projesi hayata geçirilmiştir. İhtiyaç duyulan yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi için TAMBİS’in 2. versiyonu çalışmalara başlanmıştır.

 

ALTAY (ALACAK TAKİP YAZILIMI)

DSİ alacaklarının tarh, tahakkuk ve tahsilat aşamalarının izlendiği bilişim sistemi oluşturulacaktır.

 

BELGENET ve ARŞİVNET

Genel Müdürlüğümüzde halen kullanılmakta olan Elektronik Belge Yönetim Sisteminin (EBYS) Bakanlığımızla uyumlu olacak şekilde değiştirilmesi ve kurumsal arşiv programı olarak ARŞİVNET yazılımının kullanılmasıdır.

UETS entegrasyonu sağlanmıştır. Belgenet üzerinden e-tebligatların alınması ve Belgenet üzerinden e-tebligat işlemlerinin tebligat adresi olan birimler genelinde kullanılması sağlanmıştır.


GÖZBİS (GÖZLEM İSTASYONLARI BİLGİ SİSTEMİ)

Genel Müdürlüğümüz tarafından işletilmekte olan Akım Gözlem İstasyonu, Göl Gözlem İstasyonu, Baraj Seviyesi Gözlem İstasyonu ile diğer gözlem istasyonlarından veri toplanması için farklı firmalardan temin edilen cihazlar kullanılmaktadır. Bu cihazlar tarafından ölçülen ve toplanan verilerin yönetilmesinden ise her firma tarafından kendi cihazına özel üretilen yazılımlar kullanılmaktadır. Her firma için farklı sunuculara kurulan yazılımların sürekliliğinin sağlanması ve bu sistemlerin yönetilmesi, zaman içerisinde karmaşık bir hale gelmiştir. Bu kapsamda, tüm firmalardan temin edilen cihazların Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanacak standartlar doğrultusunda tek bir yazılım üzerinden yönetilebilmesi ve elde edilen verilerin ilişkisel veritabanı yönetim sistemine aktarılarak tek bir sistem haline getirilmesi amaçlanmaktadır.

 

DSİ PROJE TAKİP

Projelerin planlama, analiz, tasarım ve yazılım süreçlerinde belirlenen görevlerin yönetimi, zamanlaması, ekiplerin belirlenmesi ve takip edilmesi gibi süreçleri işleten ve raporlayabilen bir yazılımdır. Bu sistem ile Teknoloji Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen projelerde görevlerin belirlenmesi, bu görevleri kimlerin yapacağı, sürelerinin ne kadar olacağı gibi temel görev yönetim işlerinin tanım ve takibinin yapılması, toplantıda görüşülen konuların, alınan kararların ve yapılacak işlerin düzenli bir şekilde izlenmesi amaçlanmaktadır.